De blauwe bes (Vaccinium corymbosum)is in ons land nog niet zo heel bekend, al komen er landelijk telkens meer kwekers bij.
Verwerking gebeurt vooral nog in de industrie, de duurdere restaurants en incidenteel zie je ze op de markt of in groentezaken. Maar in gerechten als ijs en vele gebak soorten zijn ze heerlijk. De smaak is erg zoet, al hangt de mate van zoetigheid wel af van de soort bes. Een leuke bijkomstigheid is dat de bessen erg gezond zijn.

De plant is ook prachtig, hij kan als vaste plant in de tuin maar houd wel van een luchtige humus rijke vochtige zandgrond, hou er wel rekening mee dat de plant wel 2 tot 3 meter kan worden en een leeftijd kan behallen van wel 30 tot 40 jaar. Maar hier krijg je een struik met een prachtige sierwaarde voor terug.
In het voorjaar, van april tot mei, bloeit hij met een pracht aan wit / rose bloemen, waarna hij vanaf juni bessen gaat produceren die, weer afhankelijk van de soort, vanaf augustus tot oktober zijn te oogsten.

En als slotspektakel kleurt hij in de herfst naar een prachtig rood.