Laatste berichten.


OKTOBER

Summer-closing

AUGUSTUS

Vakantie.. werk?

JULI:

Zon..dag
Herfst

JUNI:

ZomerrrrMEI:

Pottenkijker
Vakantiezorgen.


APRIL:

Oranje bezoek. Kikkerpret.
Ontdekking.
April come she will.


MAART:

Zaaiwoede.
Voorjaar!!!
Gezaaid.
EERSTE VERKOOP!!
FEBRUARI:

Lente?
Verlangen in februari

 

 

Wat ik al een tijdje wilde was een blog bijhouden, zoiets als in de "Plantage" zodat iedereen kan lezen wat er elk moment gaande is in mijn tuintje. Wat zaai ik, wat komt op, wat niet en wat al niet meer. .
Ben al twee maal met een echt blog begonnen, wat ook leuk is, maar waar heb ik dan een site voor? En een blog maken kan ik ook...!
Dus.. op deze pagina, hopelijk dagelijks misschien wekelijks maar meer waarschijnlijk maandelijks de dagelijkse tuinbelevenissen in..Summer-closing.

Tijd is een moeilijke factor, je kan hem vaak slecht indelen. Tijd kan snel gaan en natuurlijk erg lang duren. Volgens de relativiteitsleer van Einstein is het zo dat als je met je vriend(innetje) op een bankje in het park zit de tijd erg snel voorbij gaat, als je je echter op dat zelfde bankje bevindt met je schoonmoeder gaat de tijd erg langzaam voorbij.
Er is veel tijd voorbij gegaan sinds mijn laatste bericht in augustus en of die tijd nu leuk was of niet hij ging in ieder geval snel.
Problemen met het uploaden van mijn site, de aanleg van een nieuwe zorgde voor weinig, of eigenlijk geen update.
De zomer is ongemerkt overgegaan in de herfst, het is eigenijk de gehele zomer herfst geweest met hier en daar een leuke periode daargelaten maar ach als je terug kijkt dan was het toch allemaal weer de moeite waard.
Momenteel ben ik druk met het oogsten van nieuw zaad en zal vandaag of morgen de zadenlijst vernieuwen. Natuurlijk ben ik ook al weer bezig het internet af te speuren naar wat ik volgend seizoen allemaal ga zaaien.
Voor nu is voor mij het seizoen voorbij, ik ben iemand die in het (hele vroege) voorjaar de kriebels krijgt, niet te stuiten is in het aankopen, zaaien en verspenen, de tuin op zijn kop zetten en tot in het oneindige onkruid wieden. Hoe verder het seizoen vordert hoe minder ethousiast ik word. De staat van de tuin is op het moment één grote wanorde.
Vandaag zag ik nog een Dahlia op de grond liggen, een prachtige paarse, wist niet eens dat ik hem had. Ik heb hem met een schuldige blik omhoog getild en in de restanten van de vlinderstruik gehangen.
Dan vind ik ook nog een stokroos "Creme de cassis" die nog een wanhopige poging doet uit zijn schulp te kruipen.

Stiekem spreek ik hem bemoedigend toe, tsja je weet nooit of de buren meeluisteren,dit dorp is niet groot genoeg voor nog een dorpsgek....
Het enige wat eigenlijk nog in volle bloei staat is de Salvia coccinea "Coral Nymph"
Hij bloeit maar door en door tot aan de eerste nachtvorst, zolang je de uitgebloeide bloemen maar blijft verwijderen. Het is een pracht van een eenjarige. De zaden zijn geoogst en dus binnenkort terug te vindenin mijn zadenlijst.
Maar je mag natuurlijk nu ook wel een mailtje sturen.

De herfst is begonnen, het is een prachtig najaar met lekkere weekenden waarin we einden kunnen fietsen en genieten van laatste restjes zomer.

De aanleg van een nieuwe website is begonnen en de eeste pagina's zijn klaar. De naam is Sandra's tuinleven.nl.
In deze site krijgen de "Tuinbezoekers" een eigen plekje. Ik vond ze in Sandra's tuin niet echt tot hun recht komen en ik liep al een tijdje met dit idee om. Dus geen bloemetjes maar wel bijtjes.
Het onderhoud van een drietal sites heeft wat voeten in de aarde maar ach, het komt allemaal neer op de factor tijd.
En dan moet je het maar zo zien, ik zit op het bankje in het park met mijn computertje..

Geplaatst: 15 oktober 21.54 uur

Naar boven

 

Vakantie..werk?

Ik heb al een tijdje niet aan mijn blog gewerkt en dat zou je wel verwachten omdat ik momenteel vakantie heb. Dit is mijn laatste week en als ik heel eerlijk ben kijk ik een beetje uit naar het moment dat ik terug kan keren naar de (betrekkelijke) rust van mijn 8 tot 5 baan.
We zitten momenteel vol in de oogst van de blauwen en de afgelopen 2 1/2 week plukken, sorteren en vullen we bakjes, el..e..ke dag. De zomer laat het wat afweten en eigenlijk vind dat niet erg. Het eerste weekend van mijn vakantie hadden we 2 dagen met ongeveer 30 graden en dat is erg warm om bessen te plukken.
Wat dat aangaat is dit weer beter, zolang het maar niet regent.
De tuin thuis is momenteel een komplete ravage waar het onkruid welig tiert maar gezien de status van mijn spieren en de vermoeidheid als we 's avonds thuis komen kan me dat niet erg boeien. Het opstaan vanuit mijn luie stoel kost al de nodige moeite.
Ik ga de zaden in de gaten houden, deze nog oogsten (kan het woord bijna niet meer horen) en daarna als de rust in de spieren en op het veld weer is wedergekeerd zal ik de tuin eens onder handen nemen. De buren moeten zolang maar de andere kant op kijken, sorry.

Wat ik nog wel te melden heb over de tuin is de Eucomis, die op een prachtge manier boven is gekomen. Op een middag toen ik nog de moed had in de tuin te komen zei mijn dochter, "Kijk mamma, een Giraffe!" en inderdaad het was net een Giraffe met zijn lange nek.
Ik heb hem geruild met Marja, ik de Eucomis zij van mij een Hemerocallis en ik hoop oprecht dat de Hemerocallis bij Marja net zo mooi is geworden als de Eucomis bij mij, want de Giraffe is uitgegroeid tot een pracht plant. (Marja, als je dit leest geef eens een berichtje?)
Drie had ik van haar gehad en ik had ze alle drie in een pot in de kas. Eén kwam er op (schijnbaar) van de andere 2 geen spoor. In een opruimwoede heb ik de knollen in de groen container gegooid en heel veel later zag ik iets op de grond wat mij vaag bekend voor kwam. Toen ik het oppakte bleek het één van de knollen te zijn. Hij had wortel geschoten in de volle grond en was opgekomen. Hij staat nu te bekomen in een mooie pot en volgend jaar krijgt hij een mooi plekje.
Tsja, ongeduldig hé..


Oh ja, gemijmerd heb ik ook nog, dit op een voorzet van mijn moeder
die ik had opgehaald om

boodschappen te halen. Toen ik de auto op de parkeerplaats neerzette en haar in de rolstoel plante keek ze naar de bermbegroeiing en zei: "Kijk, het Harig Wilgenroosje...!"

Ik vertelde haar dat dit de eerste plant was die mijn vader mij leerde, nog hoor ik het hem vragen,

"Wat is dat voor plant Sanne..?"
"Het Harig Wilgenroosje Pappe!"
Geplaatst: 21 augustus 19.55 uur

Naar boven

 

Zon..dag

Wat doe je als het in het weekend op zondag mooi weer beloofd te worden...dan koop je vlees en dan plan je een bbq in. Ik heb eens wat rond gevraagd en ben tot de ontdekking gekomen dat bbq-en bij mannen toch wel het meest populair is. Vrouwen vinden het eigenlijk maar een gedoe. Zij hebben er ook het meeste werk van de mannen komen alleen maar om het vuurtje op te stoken. Als alles op tafel staat, de drank is ingeschonken wordt er met veel misbaar de briketten uit de schuur gehaald, de houtjes gehakt en het vuur ontstoken. Dit komt allemaal heel nauwkeurig en waag het niet je ermee te bemoeien, jij "vrouw" hebt er in het geheel geen verstand van.......(gelukkig maar) Als dan eindelijk de bbq is onstoken en de man vindt dat het warm genoeg is mag, voorzichtig, het vlees erop gedrappeerd. Het onsteken der bbq vuur heeft dan al zo lang geduurd dat de rest zich in de tussentijd al te goed heeft gedaan aan stokbrood, salades en zo de honger al heeft gestilt. Meestal is er dan wel genoeg vlees over voor nog eens een bbq.
Afgelopen zondag was het bij ons dus niet anders, maar ach gezellig was het wel weer.

Mijn moeder zat natuurlijk weer lekker in haar hoekje en staart naar de zaaddozen van de gele lis. "Zitten daar van die grote witte pitten in?" vroeg ze, ik antwoorde dat ik dat niet wist.

"Waarom?" vroeg ik.
Vroeger gingen ze met de boot te varen met haar ouders en dan plukten ze deze zaaddozen, braken ze open en gebruikten de zaden als kralen en maakten er kettingen van, vertelde ze.
Toen we de zaad dozen openbraken gaf ze een kreet van herkenning. De zaden moesten nog wat meer rijpen maar dit waren ze wel!!
Leuk zijn die verhalen die dan op-poppen in je hoofd, herinneringen die je al lang vergeten bent.
Met het ouder worden merk ik het aan mezelf, geluiden, geuren of beelden maken herinneringen los die lang terug gaan. Het zijn de eerste tekenen.....

Laatst rook ik aan een afrikaantje en plotseling wist ik weer dat ze bij mijn ouders in de tuin stonden, de geur is heel specifiek en ik was hem vergeten. Waarom vind je niet veel afrikaantjes meer in de tuinen? Het wordt tijd dat ze weer terugkomen in het tuinbeeld en ik ga er volgend jaar een begin mee maken!

Eerdere berichten over een ingestorte tuin vallen gelukkig mee, enkele zijn gesneuveld maar hadden hun eind van het seizoen toch al bereikt. De Yucca staat, zonder steun, in ieder geval nog fier rechtop en dat heb ik andere tuinen ook wel anders gezien.

Dapper begin ik het onkruid te wieden en keutel heerlijk om. Vlinders vliegen af en aan, bijen en hommels gaan van plant tot plant en het is weer een komen en gaan van mussen. Terwijl ik tussen de planten woel zie ik dat het met de Orlaya niets is geworden, hij is in het gedrang gekomen tussen andere planten dus volgend jaar weer op zoek naar nieuw zaad en misschien toch eerst wat groter laten worden voordat hij de tuin in gaat.

Een citroen vlinder land op de Bolderik en verjaagt daarmee de hommel die erop zat.


Zon, zomer één hele zondag lang, genieten maarrrr.......!


Geplaatst: 12 juli 21.53 uur

Naar boven

 


Herfst

"Herfst, herfst, wat heb je te koop?"
Honderduizend blaadjes op een hoop....!"

De zomer is voorbij voordat hij is begonnen, het regent, het waait, het storm. Heel Europa ligt in het water. In Engeland schatten ze de schade op miljarden, hier in de buurt lopen straten onder en kun je soms beter in een rubberbootje boodschappen halen dan met de benenwagen.
De regen slaat genadeloos toe, ook in de tuin. Alles gaat stuk, geen redden meer aan. Ik kamp dan ook nog met het probleem dat het water in mijn tuin geen kant uitkan. Het vijverwater bereikt dan ook op een gegeven moment het peil van het (water)terras.
Mijn dochter met vriendinnetje vinden het in ieder geval prima en vermaken zich opperbest.


Ik zie het met ledeogen aan en hoop er maar het beste van. Het weer is gelukkig één van die dingen waar je ab-so-luut geen invloed op kan uitoefenen.
Misschien hierna foto's van de regenschade.

Geplaatst: 7 juli 19.42 uur

Naar boven

 

Zomer

Zomer, volop zomer, elk weekend in de tuin. Aan het werk, of gewoon zitten, lezen, verkennen, fotograferen en voor zo'n klein tuintje als die van mij is er nog genoeg te fotograferen. Je komt ogen tekort en het is maar een geluk dat we geen fotorolletjes meer hebben want anders koste het een vermogen.
Er zijn alweer zoveel foto's opgeslagen dat er plannen zijn voor een nieuw fotoalbum, maar daar moet ik nog even over prakkezeren.
Alles schiet de grond uit maar er zijn er ook die ik niet meer terug zie en de slakken zijn heel divers in hun aanvallen. Sommige Dahlia's zijn tot aan de grond afgevreten en andere staan al bijna in volle bloei, zou de een lekkerder zijn als de ander? Ach, het gevecht met de slak heb ik al zo'n beetje opgegeven, laat de natuur zijn gang maar gaan.
De poort stort bijna in onder de last van de Clematis en New dawn. (of ligt het aan het timmerwerk..?)

In een donker verleden stond er niet een hek. Toen wij hier kwamen wonen stonden er coniferen. Toen ik op een avond thuis kwam waren de coniferen weg en was er een strak mooi hek geplaatst en had ik er in de diepte wel 2 meter tuin bij. Ik weet niet waar ik meer blij mee was.
Waar toen de coniferen stonden is nu een kas geplaatst waar tomaten, paprika's en komkommers worden verbouwd en die natuurlijk in het voorjaar wordt gebruikt voor het zaaien van planten.

Het is een komen en gaan van insecten en de vijver is een pleisterplaats voor alle mussen in de buurt.
Mussen, is mij wel eens verteld, nemen drastisch in aantal af en dit wordt toegeschreven aan de volgende redenen:

Meer huizen werden gebouwd zonder dakpannen, of de afwerking van de daken was zo goed dat de huismus geen nestjes in kieren en dergelijke kon bouwen.
Meer tuinen werden betegeld.
Naarmate paard en wagen werd vervangen door de auto, werd er steeds minder graan op de straten gemorst;


Veranderingen in de landbouw zoals:

Men ging bijvoorbeeld vaak over op het verbouwen van andere gewassen dan graan en koren.
Met gebruikte meer insecticiden waardoor er ook minder insecten waren.
Men ging mest beter afgeslooten bewaren, waar voorheen veel insecten buiten rondvlogen.
De oogst werd efficienter waardoor er minder voor de musjes bleef liggen.
Effieciëntere bebouwing in de steden waardoor er minder ruwe en onbebouwden terreinen overbleven waar voedsel te vinden is.
Het in onbruik raken van het buiten uitkloppen van tafelkleden na het eten.
Populariteit van de kat als huisdier, het aantal katten in Nederland is sinds de jaren 90 van de twintigste eeuw sterk toegenomen.

Deze kennis heb ik natuurlijk niet parraat maar pluk ik van het internet. Daarom, bron: Wikipedia.

Voor zover de biologie les, jammer is het wel, het zijn leuke beestjes die grappige capriolen maken en hondsbrutaal zijn. Regelmatig gooi ik wat aardapelen of macaroni wat over is in de tuin. Als ik de deur van de keuken dan open heb zie ik ze aankomen vliegen en gaan dan op het hek of het tuinmeubilair zitten wachten tot ik verdwenen ben. Soms zijn ze zo druk aan het eten dat ze per abuis de keuken in vliegen.
Daarbij maken ze een hoop herrie en is het gewoon een genot om in de tuin te zitten en al hun bewegingen te bekijken.

Het is alom leven in de tuin. Libellen, bijen , hommels (heel veel veschillende) wespen noem maar op. Ik fotografeer druk en het valt niet mee om het altijd mooi op de gevoelige plaat vast te leggen.


Op de Iberis is overigens geen insekt te ontdekken dus vermoei de ogen er niet mee, dat heeft geen zin. Het is gewoon mooie Iberis.

Alles staat er prima bij en we hopen er maar op dat de zomer een lekkere tuin zomer wordt.

Geplaatst: Niet echt in juni maar wel om 19.12 uur
Naar boven
Pottenkijker

Regen, hagel en harde wind was er voorspeld voor de zondag van afgelopen weekend. Omdat het eigenlijk de enige dag is dat ik kan tuinieren was dat voor mij wel een afknapper. De kas stond nog vol met planten die hoog nodig de tuin in moeten, ze zijn nu groot genoeg om op eigen benen te staan en je kunt ze niet altijd blijven beschermen. Daarbij, tomaten, komkommers en paprika's moeten de grond in.
Toen ik wakker werd zondag keek er een klein waterig zonnetje de slaapkamer binnen en leek te zeggen, " Kom er nu maar uit, het valt vandaag allemaal wel wat mee, kom maar en oordeel zelf". Toen ik voorzichtig buiten keek en het droog bleek en de temperatuur goed aanvoelde, kreeg ik wat hoop.
Omdat de condities goed genoeg moeten zijn om mijn moeder er aan te kunnen blootstellen wordt er altijd erg kritisch gekeken en beoordeeld maar nadat ik op de fiets was geklommen en naar mijn moeder was gefietst was ik voorzichtig optimistisch. Alleen als mijn moeder 'Ja' zou zeggen kon het, niet anders.
Toen mijn moeder op haar scootmobiel naast mij reed en opmerkte dat het erg zacht weer was en ik voorzichtig opperde dat ze misschien we buiten kon zitten en zij daarop reageerde met een, "Hé ja, lekker" wist ik dat de vooruitzichten prima waren. Alleen het weer moest nog (blijven) meewerken.
Afijn, mijn moeder weer in haar hoekje gezet, de korte broek en een hempje aan, de planten uit de kas en sorteren en los..los? Er kwam zoveel uit de kas dat ik niet wist waar ik moest beginnen, mijn moeder plaatste op een gegeven moment de opmerking," Die kas is groter dan je denkt hé!?" Waarop ik haar een beetje sneu aankeek en zij grinnikend haar boek weer indook.
Toen ik de tuin inkeek zag ik dat er nog iemand mijn verrichtingen in de gaten hield, door een kier in de schutting zag ik een klein roofdier zijn nieuwsgierige neus steken.

Poezen zijn met het oog op de vijver geen welkome gasten in mijn tuin, maar ik heb toch wel een beetje een zwak voor deze beesten en er is veel vis in de vijver.
Het was hem zondag in ieder geval te druk, hij keek even meewarig en hooghartig draaide zich om en verdween de tuin van de buurvrouw in. Tsja, een beetje poes hoeft zich geen zorgen te maken over planten die de tuin in moeten. En als de toegang tot de vijver verperd is dan kom je gewoon terug als het minder druk is. Lekker zo'n leven zonder stress...

Mijn vraagstuk was, wat doe ik waar en waarom. Mijn moeder keek op van haar boek en sprak de wijze woorden, "Misschien moet je eerst die rommelige border eens opruimen, ruimte maken en her-inrichten". Het boek was ze las is getiteld 'De beeldhoudster' misschien dat het daar aan lag want ze heeft geen enkele affiniteit met tuinieren. "Maar mam, zei ik "Ik kan die zwaardlelies er toch niet uihalen, die staan er al in zolang wij hier wonen! " Daarom juist" zei ze en verdween weer in haar boek.
Een half uur later waren de zwaardlelies verdwenen en alles eromheen en was er ruimte gecreerd voor nieuw bloed.
De plant die ook al zolang meegaat als wij de woning bewonen is de Yucca. Ik heb hem al meerdere malen verplaatst en kon er maar geen goed plaatsje voor vinden maar kon hem ook niet weg doen omdat ik de bloemen die hij geeft zo prachtig vind en altijd jaloers naar andere tuinen kijk waar hij vol in bloei staat. Uiteindelijk is hij in een hoek terecht gekomen bij de kas, erom heen heb ik Geum geplaatst en erachter een oude dennenboom stam waar ik afwisselend Lathyrus of Winde laat groeien en was hem eigenlijk was vergeten. Toen ik opkeek viel mijn oog op hem, het leek of hij wilde zeggen, "Kijk nu eens, kijk eens wat ik voor je heb, als je mij maar een goed plaatsje geeft dan geef ik jou de bloem die je zo mooi vindt." En kijk eens wat er aan komt..

Als hij helemaal in bloei staat volgt er een andere foto maar hier was ik al zo blij mee als een kind.
Tijdens al het schoffel en opruimwerk schoten de kikkers links en rechts onder mijn handen door, van bruin tot groen en ook enkele zwarten. De vijver is zo begroeid met lelies dat als ze hun vlucht in de vijver zoeken bijna automatisch op de bladeren landen.

De hele dag bleef het lekker weer, zo lekker dat mijn moeder het tot drie uur uithield zodat ik de meeste planten een plekje kon geven en nog wat overhield voor in de voortuin.
Al met al een goed besteede zondag en vooruitzicht naar een lang weekend waar ik met een beetje geluk de voortuin op de schop kan zetten.

Geplaatst: 14 mei 20.15 uur.

Naar bovenVakantiezorgen

Op vakantie gaan is leuk, vooral als het weer prachtig is. Je tuin achterlaten in vertrouwde handen is dan natuurlijk wel erg wenselijk, ik liet mijn tuin achter aan mijn zoon die net 17 is geworden. Nu heeft deze zoon wel redelijk veel verantwoordelijkheids gevoel maar het onrustige gevoel kon ik niet van me af schudden.......mijn zoon red zich wel.......
De planten in de tuin halen het wel, ik ben nooit scheutig met water geven dus een weekje moesten ze wel kunnen trekken. De planten in de kas echter zijn een ander verhaal, die moeten regelmatig water hebben en al helemaal met deze temperaturen.
We vertrokken op zaterdag en ik had ze van te voren al ruim water geven en her en der in het huis plakkaten opgehangen met "watergeef schema's". "Zit er nu maar niet over ihiin", sprak hij gerustellend, maar gerust was ik er niet op.
De week vakantie in de Harz in Duitsland was fantastisch, de omgeving geweldig mooi en het weer een dikke 10. Regelmatig dacht ik toch aan mijn kas en de planten, ik zat toch wel wat over de Penstemon in, mijn Lupine's en al de andere zorgvuldig opgekweekte plantjes.
Een week later zijn we in vlot tempo naar huis gereden en het eerste wat ik heb gedaan is de tassen in de gang gesmeten en naar de kas gerend. Groot was mijn opluchting toen ik zag dat er niet veel schade was aangericht. Hier en daar een slap blaadje, de Chrysanten stonden er het slechtst voor, maar verder prima.
2 noodgieters erover en de rust was weer gekeerd.
Vandaag mijn moeder weer opgehaald en lekker in de tuin omgekeuteld. Het weer was lekker, hing tegen regen aan en dat is wel nodig, de grond is hard en droog. Het plan was de kas wat leeg te maken zodat de tomaten e.d. daar in de grond kunnen maar ik heb besloten toch nog even te wachten.
De voorspellingen zijn regen deze week en dan lijkt het me prettiger voor ze om met iets nattere voeten te staan.
Om toch een beetje ruimte te creeeren heb ik een aantal eenjarigen in potten gezet. De Abutilon, met al een knopje!!! De Verbena burgundy "with eye" en de Phlox. Verder wat onkruid gewiet, de week doorgesproken met mijn moeder en de kas nog maar eens bewaterd.
Het waterpeil in de vijver was erg laag dus die ook nog maar even bijgevuld. De vissen kregen het tijdelijk iets kouder, maar ach daar word je hard van.
Wat wel nodig is eens een oplossing te zoeken voor het hek tussen ons en de buurvrouw want dat straalt een zekere troosteloostheid van uit zie ik.


De oppot tafel die ooit is gemaakt van oude pallets doet na jaren nog altijd dienst en heeft zo langzamerhand meer de functie van verzamel tafel. Ik hoop dat hij nog lang mee kan, hij is groot, precies de goede hoogte en heeft onder nog een laag waar je potjes en grond kwijt kan. Onbetaalbaar in de winkel..
Dan nog even een plaatje van de border rechts, de schutting is hier aanmerkelijk mooier maar is dan ook van het vorig jaar.

Twee kampferfoelies, Clematis 'Multi blue" en een Siererwt moeten het hek dit jaar gaan bedekken. In Duistland heb ik nog zaad van de Ipomoea gekochten en wel de "Kardinaalswinde" Op het plaatje heeft hij een prachtig mooie rode kleur dus ben zeer benieuwd. Het ligt in de planning deze week te gaan zaaien.
Bij het plaatsen van dit hek zijn er natuurlijk wel enige planten in bescherming genomen. Wat je niet kan zien kun je echter ook niet beschermen. De Lelietjes der dalen waren op het moment van plaatsen nog niet boven gekomen en het hek is iets meer onze tuin in gekomen dan de planning was, met als gevolg dat alle Lelietjes nu op de kant van de buren staan en bij mij hier en daar nog enkele. Jammer, want de buren kunnen een steen een boterbloem niet uit elkaar. Toch vond ik er twee die ik aan mijn moeder heb meegegeven. Met de tijd komen er vast meer.

Geplaatst: 6 mei 21.46 uur.

Naar boven


Oranje bezoek.

Het is niet alleen leuk om in de tuin te zij

n en bloemen te ontdekken die je niet hebt geplant, het is ook leuk om al de levende have te fotograferen en ik kan dan ook met engelen geduld (en daar sta ik niet bekend om) midden in de tuin stilstaan en wachten tot vlinders, bijen, hommels enz. gaan zitten zodat ik dan een mooi plaatje kan schieten.
Dit weekend keek ik naar de knoppen van de vaste Leeuwenbek en zag uit mijn ooghoek een Oranjetipje landen op de Amerikaanse sering.
Een zenuwachtig bewegend vlindertje dat maar niet tot rust scheen te kunnen komen.
Maar, geduld is een schone zaak, spreekt mijn moeder altijd wijs, dus rustig wachten tot hij /zij nog eens land en dan snel de camera stellen en hopen op een mooie.
Ik schiet altijd zoveel mogelijk achter elkaar zodat ik later een keuze kan maken, de eersten blijken dan vaak het mooist.


De schoonheid van de natuur is eindeloos en voor mij vaak ontroerend. We gaan er vaak aan voorbij maar fotografie geeft je de kans om rustig te kijken naar de schoonheid die we voorbij jagen.

A butterfly lights beside us,
like a sunbeam...
And for a brief moment,
it's glory and beauty belong to our world...

but then it flies on again and although we
wish it could have stayed,
we are also thankfull to have seen it all.

Er zijn ook bloemen die je dan niet zo vaak in de tuin ziet, gewoon omdat ze vaak niet zover komen. De vorig jaar gezaaide koolrabbi staat prachtig geel in bloei en ik denk dat hij wel 1.50 mt. hoog is. Hij wordt druk bezocht door hommels en is een lust voor het oog.


Het weekend was vol van verjaardag visite en weinig tuinieren, toch blijkt dat er altijd tijd is om de dingen om je heen te willen zien zolang je er maar oog voor hebt.

Geplaatst: 23 april 20.15 uur.

Naar boven

 

Kikkerpret,

De hele week werd er al naar uitgekeken, dit weekend zouden er tropische temperaturen worden behaald. Niemand keek er echt meer van op, het hele najaar en wintern breken we al records. Misschien is dit de laatste als er deze zomer nog records worden gebroken dan hebben we temperaturen van boven de 40 graden en daar zit niemand op te wachten.
In ieder geval was het na de zaterdag in de sporthal te hebben omgehangen omdat onze dochter moest judoen, heerlijk thuiskomen en nog net even een uurtje te kunnen bakken.
Zondag snel mijn moeder opgehaalt, weer in haar vertrouwde hoekje, ditmaal zonder dekentje en met parasol en de tuin in gedoken.
De gok is genomen, ik heb enkele planten uit de kas gehaald in de volle grond gezet, je kunt met zulke temperaturen niet voorstellen dat er nog nachtvorst zit aan te komen dus......het zal wel goed komen hoop ik.
De Iberis is er in gegaan, Hackelia floribunda, Stokroos en de Agrostemma. Daarnaast heb ik mijn Penstemon Iron maiden verspeend en de vrouwenmantel geruimd.
Tijdens al deze tuincapriolen hoorde ik op de achtergrond vanuit de straat een hoop gegiechel en gegil komen van de kinderen die daar speelden en vroeg me al af wat dat zou kunnen zijn.
Toen op een gegeven ogenblik de deurbel ging en ik open deed stond mijn dochter voor de deur met een kikker in haar hand. Een buurmeisje had hem "gevonden" en wist niet waar ze ermee heen moest. Mijn dochter had de oplossing, bij ons in de vijver!

De hele buurt liep uit om dit wonder te aanschouwen en al gauw stond de tuin vol met grut uit de straat. Luidkeels werden de Goudvissen bewonderd en natuurlijk de kikker die als bevroren aan de kant bleef liggen.

Het is ook niet even wat, het ene moment woon je nog in de ene straat wordt je onverwacht "gevonden" door iemand en naar een ander adres gebracht. En als je dan ligt bij te komen van de schrik wordt je nog na "ge-oet en ge-aht"
Hij is na verloop van tijd weggezwommen en hopelijk vindt hij zijn plekje tussen de goudvissen.

Geplaatst: 16 april 20.08 uur.

Naar bovenOntdekking,

op een verdwaalde Kievitsbloem (Fritillaria meleagris) die met 1 bloempje onder de Hortensia verscheen, als een paasei. Een kadootje van de natuur. Hij stond al een tijdje op mijn wens lijst maar dit is "natuurlijk" prachtig. Je vraagt je dan toch af hoe hij daar dan komt?
Maar ach, wat maakt het uit, moeder natuur doet wat zij wil, er zijn ook (on)kruiden die niet zo welkom zijn en waar ze wel scheutig mee is. Een vergissing in mijn voordeel.

 

 

De heeele kleine Narcissen zijn ook uitgekomen en het is een pracht van geel.

 

 

 

 

 

 

 

En daar weer tussen door verschijnen met zachte rose tinten de (schijnbaar) breekbare tulpen.

Ze ruiken niet, tulpen, maar ik kan me voorstellen hoe ze zouden ruiken...!

 

 

 

Dit paasweekend heb ik voornamelijjk gebruikt om mijn 82 jarige moeder te verwennen. Gelukkig was het zondag, eerste paasdag, mooi weer dus hebben we lang in de tuin kunnen zijn.
Mijn moeder onder haar dekentje in haar eigen hoekje met een boek en wat lekkers en ik beweeg me voornamelijk tussen kas en werktafel. De Polemonium verspeend de Begonia's in de hangbakken en de Geraniums ook maar naar buiten.
Ruimte in de kas is er haast niet dus moet je de gok wel eens wagen, vaak kan het wel in April planten naar buiten maar toch houd ik zijdelings de weerberichten in de gaten.
Tweede paasdag naar de plaatselijke tuincentrum om plantjes te halen voor het balkon van mijn moeder en dan zijn de "K'nientsje dagen" (vert: Konijnendagen, verwendagen) weer om, zegt mijn moeder.

Gepaatst: 10 april 20.22 uur

Naar boven

 

April come she will .En dan is het April, dat is het al een tijdje, maar vanwege drukte en andere dingen is er van het blog niet veel terecht gekomen. Van alle zaden die ik tot nu toe heb gezaaid zijn bijna alle opgekomen en de kas staat dan ook vol.


Daarnaast heb ik in de eerste week April nog een aantal gezaaid, waaronder Katoen. Ben zeer benieuwd wat dat wordt.
Dan is er Penstemon nieuws, de Penstemon Barbatus Iron maiden is opgekomen.......en daar ben ik erg blij mee. P. Russian river is heeft 1 twijfelachtig groen dingetje in het potje wat ik koester en waar ik een klein schietgebedje voor heb gedaan.
Hoop doet leven denk ik dan maar..?
De bollen doen het ook fantastisch en er komen verschillende soorten Narcissen op of is het een Tulp, wie het weet mag het zeggen.


Ik heb in het najaar verschillende bollen geplant en er komt genoeg op maar dit kan ik mij niet meer herinneren. Het zijn hele kleine Narcissen en het zijn er veel.

Als ze helemaal zijn uitgekomen nog maar eens een foto maken.
De Vergeet mij nietjes zijn er ook weer massaal, die zaaien zich altijd prettig uit, gemakkelijk te herkennen dus daar waar je ze niet wil kun je ze snel verwijderen. Maar wees eens eerlijk, zo'n blauw tapijt wil toch niemand missen in het voorjaar.
Het is erg leuk om door de tuin te spieden en ontdekken dat er planten opkomen die je niet meer had verwacht. Daarnaast is er natuurlijk ook de teleurstelling als iets niet meer terug komt. De Agastache foenicullum is verdwenen en de nieuw gezaaide als een van de weinigen niet opgekomen.
Volgend jaar maar weer eens proberen.

Geplaatst: 7 April 21.14 uur.

Naar bovenZaaiwoede,

Het blijft deze week maar mooi weer en wat is er fijner dan na een hele dag op kantoor te hebben gezeten, 's avonds je zaden te verzamelen en nog meer te zaaien. En als je dan in de kas komt en je ziet hoeveel er al is opgekomen dan kan mijn dag niet meer stuk.
Een rondje, klein rondje weliswaar, door de tuin brengt tot mijn verrassing een Anemone blanda. Vorig jaar een kleintje gekocht, ik was het alweer vergeten! Ook deze week in het tuincentrum eentje gekocht met 50% korting. Deze heb ik gedeeld en bij de andere gezet. Volgend jaar hopelijk een mooi Anemone tapijt.

Vol nieuwe energie trek ik de volgende potjes uit de opslag, vul ze met aarde en zaai de derde ronde.

Potjes in de kamer
Koude bak
Papaver atlanticum
Viool geel kleinbloemig
Agrostemma
Heuchera cylindrica Greenfinch
Omphalodes linifolia
Chrysanthemum coronariium
Hackelia floribunda
Agastasche aurantiaca
Berteroa incana
Iberis umbellata
Pentemon Russion river
Penstemon Iron maiden
Francoa sonchifolia
 

De Francoa heb ik al eens eerder gezaaid, heel in het begin toen ik het voor de eerste keer aandurfde via internet zaden te kopen, bij Emmy. Toen is het niets geworden, heb hem toen in potjes in de vensterbank gezaaid en las nu dat hij in de koude bak moet. Dan nog maar eens geprobeerd want het blijft een mooie plant.
Beide Penstemons ook in januari al gezaaid en toen is het niet geworden, probeer het nu dan maar in de koude bak. Mocht het nu niet lukken dan koop ik ze in het tuincentrum of elders. Nu maar duimen dat het gaat lukken.

Dan had ik met Marja, waar ik regelmatig mee mail, en natuurlijk ook een fervent tuinierster, bollen geruild van de Eucomis Pineapple lily, die zijn in een container gedaan en in de kas gezet. Ook heb ik de Geraniums teruggesnoeid en het snoeisel met stekpoeder in de aarde bij de Eucomis gezet. Vermeerderen is leuker dan kopen.
Vandaag bij de post zat de via de Nationale proeftuin gekochte Orlaya (Kantbloem) deze staat voor morgen op de planning in de kas.

Ik kan de Agastache foeniculum niet meer terug vinden. Hij moet redelijk winterhard zijn en daar de winter dit jaar niet bijzonder hard te noemen was had ik hem wel terug verwacht. Bij kennissen in de tuin zag ik hem wel de kop op steken. Vreemd is dat toch! Maar...je weet het nooit, misschien is hij bij mij gewoon wat later.

Geplaatst 14-03-07 om 21.21 uur.

Naar boven
Voorjaar!!!.

En dan is het voorjaar...voorjaar zoals voorjaar hoort te zijn, de mussen schieten door de tuin, merels zingen en de zon schijnt. Mensen op straat, fietsend, bezig in de tuin, wandelen, zolang ze maar buiten zijn.
Op zondag is mijn moeder altijd bij ons, dus onder een dekentje in haar eigen hoekje met een kommetje soep, vitamintjes opdoen. Door de week komt ze niet of weinig buiten dus dit kan zij goed gebruiken.

En het geeft mij de kans om de rest te zaaien. Er staat nog heel wat op het programma. Mijn man schud meewarig het hoofd als hij ziet hoeveel potjes er worden gevuld met aarde.
"Waar ga je dat allemaal planten?" vraagt hij argwanend. Ik haal mijn schouders op en zeg,
"'K wee nie, 'k zie wel", en zaai lustig verder...
Er moet nog heel wat in de koude kas, er is nog een groot gedeelte wat in April gezaaid moet worden en er is nog heel wat onderweg met de post i.v.m. ruil en koop via het internet. Het einde is nog niet in zicht.
Via een webwinkel heb ik ook nog een bestelling lopen met kleine zaailingen die je zelf verder kan opkweken.

Dit weekend is er bijgezaaid in willekeurige volgorde:

Scabiosa atrosanquinea
Datura stramonium var.tatula
Salvia coccinea "Coral Nymph"
Verbena burgundy "With Eye"
Phlox drummondii "Diamond mix"
Monarde "Croftway Pink"
Monarde "fistulosa
Anagallis "Blue Pimpernel"
Polemonium cearuleum.

Geplaatst op 12-03-07 om 20.09 uur.

Naar bovenGezaaid.

In februari, heb ik tegen mijn eigen raadgevingen in, de eerste zaden in potjes gestopt en zag de voorspellingen voor mijn ogen uitkomen. Wat opkwam was te iel en gedoemd te mislukken.
Dit weekend in een onbewaakt ogenblik, maar nu wel op het juiste moment, ben ik dan echt begonnen met de eerste zaailingen. Op dit moment staan er 19 verschillende soorten in de vensterbank en de volgende liggen klaar, maar moeten nog net even wachten.
Wat heb ik nu gezaaid? Hieonder de lijst in willekeurige volgorde:

Afrikaanse lelie
Dahlia Bishop Landall
Malva sylvestis Zebrina
Sysirinchium (buiten)
Cassia candelabria
Delphinum ajacis
Dahlia
Acathus spinosus
Geranium pratense
Lychnis chalsedonica(wit en rood)
Hybiscus sabdariffa

 

Abutilon
Lathyrus odoratus Cuthberson
Cerinthe major
Malva sylv. Magic Hollyhock
Tanacetum (Perzische margriet)
Astrantia major (groen/wit) Geranium "blue orchid"
Cassia candelabra

Geplaatst op 05-03-07 om 19.50 uur.
Naar boven
EERSTE VERKOOP!!!

Hoera, de eerste zaden zijn verkocht. Het was toch wel spannend nadat de aanvraag via de mail binnen kwam. Telkens telebankieren om te kijken of het geld al was overgemaakt en toen ja......En nu maar hopen dat er meer gaat volgen.

Het is niet zo dat het een komplete winkel moet worden, daarvoor ontbreekt het aan tijd, maar leuk is het wel. En het blijkt te werken zo'n zadenlijst op je site. Wat nog leuker is, dit geld kan ik gebruiken om zelf weer zaden te kopen. Ruilen is natuurlijk leuker, en dat doe ik ook veelvuldig. Dit jaar denk ik we 30 / 40 verschillende planten te gaan zaaien.

Blij dat we blauwe bessenplantage hebben die 2.2 ha. groot is, dat scheelt heel veel potjes en bakken her en der in het huis verspreid. Vroeger was het ruimte gebrek nog een een reden niet zoveel te zaaien maar dat mag nu niet meer een excuus zijn!

Geplaatst op 01-03-07 om 19.45 uur

Naar boven
Lente?

Morgen begint de meteorologische lente en dat is aan het weer niet te merken. Het regent met tussenpozen al een week. Een griepepidemie is bijna een feit, dus meteorologische of niet, de lente is ver te zoeken. In de tuin is in ieder geval, gelukkig, de lente plotseling wel te vinden, crocussen schieten uit de grond en is er blauw, wit en geel in de tuin. Ook de tulpen en Narcissen laten hun loof zien en beloven dat het wel goed komt.

Vreemd, toen wij hier net kwamen wonen en ik me met veel passie op de tuin stortte heb ik alle crocus bolletjes gerooid. Wie wou er nu bollen in de tuin, dat was toch wel erg oubollig! Alleen de narcissen mochten, na enige aarzeling, blijven staan. Vorig jaar in het najaar heb ik vele crocussen gepland samen met tulpen en andere bollen.
Smaak veranderd, nu kijk ik in de tuincentra begerig naar Begonia, Cyclaam en Geranium, waarschijnlijk word IK ou(d)bollig?

Verlangen in februari

Bijna iedereen doet het, ik lees het om me heen, te snel in het jaar zaaien. Maar enkelen kunnen zich beheersen, ik niet.
Zodra het januari was trok ik de zakken met aarde uit de opslag, vulde potjes, strooide zaad, dekte af en riep: "Voor mij is het seizoen begonnen". Waarop mijn man wat meewarig vanuit zijn horizontale positie naar mij opkeek en al snel zijn gelijk kreeg.
Van deze zaaipogingen staan er nu 2 in de kas en 1 potje staat nog moedig in de vensterbank en probeert zijn, te lange stelen, recht te houden. Och, waarschijnlijk leer ik het nooit....
Nu in Februari zijn de kriebels wat geluwd en weet ik weet me wat te beheersen, ik heb op het laatste moment nog geruild en archiveer s'avonds wat ik deze maand en volgende maanden kan zaaien. Straks kom ik erachter dat ik tijd tekort heb en moet alles in één keer, het blijft altijd weer spannend. Ruimte is er in ieder geval, voor het eerst dit jaar in overvloed, doordat we in 2005 een lap grond van 2.2 hectare hebben aangekocht kan ik veel zaailingen daar onder brengen. Feit is wel dat er nu dan ook meer dan ooit te zaaien is.
In ieder geval is heel voorzichtig de lente begonnen, alles loopt uit, dit komt natuurlijk ook doordat de winter eigenijk geen winter is geweest. We hebben een erg warm seizoen achter de rug. Er zijn berichten van Merel jongen die in de opvang zitten omdat ze het anders niet zouden redden ook zie je hier en daar nog planten in de bloei staan het is een vreemde gewaarwording.
Bij mij bloeit de Pulmonaria en de Sneeuwklokjes zijn volgens mijn moeder altijd het begin van de lente.

Geplaatst op 27-02-07 om 20.15 uur

Naar boven