De vijver


Een vijver was al een tijd lang de wens van Paul, mijn man. Ik was er niet zo enthousiast over en keek dan ook wel een beetje verbolgen toen ik op een zaterdag ochtend mijn man met een houtje en een stuk touw de maten zag nemen.
" Alle planten die je nog wilt houden eruit halen!!"riep hij nog net en begon te graven. De zoon moest erbij met de skelter en aanhangertje om de modder naar een braak stukje grond te transporteren. Gezien de kubieke meters grond die er uit kwamen bleek dit op de korte termijn geen haalbare kaart.

Na een modderige krabbel achter zijn oren en een kort telefoontje naar vrienden moest ik in de auto om een aanhanger op te halen. Bij terugkomst moesten we, zoon en ik, de modder in een kruiwagen scheppen, via de achterom naar de straat en met een aanloopje over een plankje de modder in de aanhanger mikken. Bloed, zweet en tranen. Zaterdagavond eindigde met 2 bulten grond tot aan de dakgoten achter in de tuin. Het contact met het kussen is niet meer door ons waargenomen.

Zondag werd ik wakker met het de gedachte, "Wat was er ook alweer?" Een blik uit het slaapkamer raam die uitkijkt op de achtertuin was genoeg..........! Het huilen stond mij nader dan het lachen. In ieder geval was na de hele dag laden en lossen de grond verdwenen en waren en gaten onstaan van 2 en 1 mt. breed en 1.10 m diep.

Die week erop moest er gedacht worden over de uitvoering van het geheel. Zeil, wat voor zeil? Vissen, welke vissen en als vissen dan moet er ook een filter in. Na een week desk-research en tripjes naar diverse tuincentra (leuke bijkomstigheid) werden er Koi's en goudvissen aangeschaft.

Geheel onvoorbereid werd ik nog geconfronteerd met de rand die, zo had de baas beslist, geheel uit keien moest bestaan. Veeeel keien!!! Weer ging er een weekend voorbij met zwaar lichamelijke arbeid maar toen alles klaar was moest zelfs ik, stiekem, toegeven dat ik blij was met het resultaat.

Enige jaren ligt hij er nu, de beplanting is volgroeid en het geheel goed geintergreerd met de tuin. Sommige Koi's hebben het loodje gelegd en goudvissen blijken onstervelijk te zijn. Ook hebben we 'jonkies'....een heleboel jonkies. En bij de vijver zitten is een van de favoriete plekjes.